Anizocoria fiziologica se manifesta prin pupile de dimensiuni diferite. Se considera in mod general benigna, dar trebuie diferentiata de Sindromul Congenital Horner, dilatatii cauzate de produse farmaceutice sau alte afectiuni ale sistemului nervos simpatic. Aparitia anizocoriei s-a dovedit a nu fi influnetata de sex, varsta sau culoarea irisului bolnavului.
Principala caracteristica a anizocoriei este o crestere a dimensiunilor pupilei, retina primind mai multa sau mai putina lumina astfel incat marimile pupilelor difera intre cei doi ochi. La orice examen oftalmologic, pana la 4% din pacientii sanatosi pot arata o anizocorie de 0,4 mm sau mai mult, la un momentdat. Aceasta poate sa apara ca o diferenta de dimensiune de la o zi la alta. Un sondaj al populatiei normale a aratat ca la lumina slaba sau aproape intuneric se gasesc diferente de 1mm intre pupile. Prezenta anizocoriei fiziologice a fost estimata la 20% din populatia normala, astfel incat un anumit grad de diferenta intre pupile poate fi asteptat la 1 din 5 pacienti.
Cand anizocoria este detectata in timpul copilariei fara alte simptome si cand tulburarile sunt eliminate prin teste clinice aceasta trebuie considerata un fenomen de dezvoltare sau un fenomen genetic. Pupilele asimetrice sau discoria pot cauza anizocoria si se refera la o forma anormala a pupilei ce poate avea loc din cauza unor anomalii de dezvoltare intrauterina.
Anizocoria poate avea mai multe cauze:
Anizocoria fiziologica: aproximativ 20% din oamenii normali au o mica diferenta de marime intre pupile. In aceste conditii diferenta dintre pupile este de obicei mai mica de 1mm.
Anizocoria mecanica: are ca si cauze traume anterioare, interventii chirurgicale sau inflamatii, glaucom.
Pupile tonice Adie: pupila tonica este de obicei o entitate benigna izolata ce se prezinta la femeile tinere. Aceasta poate fi asociata cu pierderea reflexului tendonului intern numita sindrom Adie. Pupila tonica se caracterizeaza prin dilatarea intarziata a irisulu si sensibilitatea pupilei la o solutie cu concentratie slaba de pilocarpina.
Paralizia nervului oculomotor: ischemia, anevrismul intracranian, traumatismele craniene, tumorile cerebrale sunt cele mai comune cauze de paralizie de nerv oculomotor la adulti. In leziunile ischemice ale nervului oculomotor functia pupilara este ocolita de obicei, iar in cazul leziunilor de compresiune nervul oculomotor este implicat si afecteaza functia pupilara.
Agentii farmacologici: pot provoca anizocoria. Cateva din exemplele de produse farmaceutice care afecteaza functia pupilara sunt: pilocarpina, cocaina, tropicamida, textrometorfan. Alcaloizii prezenti in plante pot induce anizocoria.