Anoftalmia si microftalmia sunt de obicei asemanatoare. Micoftalmia este o problema in care unul sau amandoi ochii sunt anormal de mici in timp ce anoftalmia este absenta unuia sau ambilor ochi. Acestea sunt probleme rare care se pot dezvolta in timpul sarcinii si sunt asociate cu alte defecte la nastere.
Cauzele acestor afectiuni pot include mutatii genetice si cromozomi anormali. Cercetatorii cred ca factorii de mediu ca expunerea la raze x, chimicale, droguri, pesticide, radiatii si virusi cresc riscul anoftalmiei si microftalmiei, dar cercetarile nu sunt concludente. Uneori cauzele la un pacient individual nu pot fi determinate.
Nu exista niciun tratament petru anoftalmia severa sau microftalmie care sa creeze un ochi nou sau sa redea vederea. Oricum formele mai putin severe de microftalmie pot beneficia de ajutor medical sau tratament chirurgical. In majoritatea cazurilor pot avea loc imbunatatiri ale aspectului.
Copiii pot primi ochi artificiali. Un copil cu anoftalmie sau microftalmie va avea nevoie sa viziteze numerosi medici si profesionisti pentru ochi, inclusiv pediatrii, cei care se ocupa cu retina, orbita si chirurgia oculoplastica,genetica oftalmologica si afectiuni ale ochilor. Fiecare specialist va face structuri plastice care vor ajuta fata si vor incuraja dezvoltarea cavitatii oculare. Pe masura ce fata se dezvolta trebuie sa se faca noi proteze. Un copil cu anoftalmie poate avea nevoie sa foloseasca aparate pentru a largi cavitatea oculara. Dupa ce fata s-a oprit din crescut pot fi facute proteze permanente. Protezele nu vor reda vederea.
O proteza colorata va arata ca un ochi normal si poate fi purtata intre varsta de 1-2 ani. Pana atunci sunt folosite proteze incolore. In cazul in care proteza este incolora in locul ochilor se va vedea negru. Acestea nu sunt vopsite pentru a imita ochii normali pentru ca sunt schimbate prea des. La fiecare saptamana un copil va schimba proteza trecand la o dimensiune mai mare. Daca copilul trebuie sa poarte proteze dupa varsta de doi ani acestea vor fi pictate si vor fi considerate proteze regulate, dand aspectul ochilor normali dar mai mici. Copilul va avea nevoie in medie de trei-patru proteze pana la varsta de 10 ani.