Culoarea ochilor poate oferi informatii despre o persoana si clasificarea culorilo poate fi folositoare in documentarea cu privire la schimbarile patologice sau in determinarea felului in care o persoana raspunde la medicamente pentru ochi. Diferitele sisteme de clasificare au variat de la nuanta luminoasa de baza sau descriere complexa pentru clasificarea detaliata bazata pe standardele fotografice pentru comparatie.
Culoarea ochilor variaza de la cele mai intunecate nuante de maro la cele mai deschise nuante de albastru. Pentru a satisface nevoia de clasificare standardizata cu date simple dar suficient de detaliate pentru scopuri de cercetare, Seddon a dezvoltat un sistem gradat pe baza culturii irisului predominant si a cantitatii de pigment brun sau galben prezent.
Exista trei culori pigment care determina in functie de proportia lor, aspectul exterior al irisului , impreuna cu culoarea structurala. Irisul verde de exeplu are albastru si galben. Irisul maro contine cea mai mare cantitate de pigment maro. Unii ochi au un cerc negru in jurul irisului, numit inel limbal.
Cei mai multi copii de origine europeana au ochii de culoarea deschisa, inainte de varsta de un an. Pe masura ce copilul se dezvolta, melanocitele (celulele gasite in irisul uman precum si in piele si in par), incepe incet sa produca melanina. Deoarece melanocitele produc pigment continuu, in teorie culoarea ochilor se poate schmba. Cele mai multe schimbari ale ochilor au loc pana la varsta de trei ani.
Obervarea irisului la lumina fixa fara sa se primeasca nicio reflexie din spatele irisului poate dovedi cantitate scazuta de melanina. In astfel de situatii ochii care sunt albastri cel mai sigur vor ramane albastri.
Un iris care la inceput este auriu se va transforma cu timpul in verde sau maro.
Au loc modificari (intunecare sau deschidere) de culori in timpul pubertatii, sarcina timpurie si dupa traumatisme grave ca heteroctomia, si reprezinta un argument plauzibil ca ochii isi pot schimba culoarea in functie de reactii chimice si schimbari hormonale.
Studii pe gemenii caucazieni, atat identici cat si diferiti arata ca culoarea ochilor in timp se poate modifica datorita demelaninizarii majore a irisului si aceasta scadere a melaninei se poate determina genetic. Cele mai multe schimbari de ochi au fost observate sau raportate la populatia caucaziana cu ochi caprui si cu ochi de chihlimbar.